Lezzetli bir sarma yapmak için hazırlanan sarma harcının lezzeti çok önemlidir. Tadı tuzu olmayan bir harcla sarılan sarmalar tamamen hayal kırıklığına uğratabilir insanı :) Hazırlayacağımız iç pınarın hazırladığı ve şimdide bizlerin her zaman hazırladığı lezzetli bir sarma içi... Zeytinyağlı dolmalarda ve sarmaların her çeşidinde bu içi kullanıyorum. Sizlere de tavsiye ederim...
Zeytinyağlı Sarma Tarifi İçin Malzemeler
İç malzemesi için:
- 3 su bardağı pirinç (miktarı artırıp azaltabilirsiniz)
- 4 adet iri kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Kırmızı biber, karabiber
- 1 yemek kaşığı sumak
- 1 yemek kaşığı nane, kekik
- 1 adet limon
Zeytinyağlı Sarma Tarifi Yapılışı
- İşe ilk önce salamura yapraklarımızın tuzunu çıkararak başlayalım. Eğer tuzlu ve kart yaprağınız varsa 1 saat sıcak suda bekletelim. Benim yaprağım Tokattan geliyor oldukça taze ve tuzsuz olduğu için tek sudan geçirmem yeterli oldu.
- Soğuk suda yıkadığımız üzüm yapraklarını sıcak suda 1 saat kadar bekletelim. Tuzu çıktığından emin olduğumuz zaman 1 saat bile bekletmeye gerek yok.
- Sırada iç harcı hazırlamak var. Bu aşama çok önemli eğer elinizde lezzetli bir sarma içiniz varsa zeytinyağlı sarmanız lezzetli olacaktır.
- Sıvı yağda robottan geçirdiğimiz yada minik minik doğradığımız soğanları kavuralım.
- Kavrulan soğanların üzerine salça, baharatlar ve güzelce yıkanmış pirinçleri katıp güzelce kavuralım.
- Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ilave edip pirincin hafif diriliğini kaybetmesini sağlayalım.
- Sarmaları dizeceğimiz tencereye sıvı yağı koyup 1 tatlı kaşığı dolusu salçayı kavurup yarım çay bardağı suyla salçamızı açalım. Ocağın altını kapatalım.
- Sarmaları sarıp tencereye sıkı sıkı diziyoruz yoksa altta kalan kısmı çok piştiği için eziliyor böylelikle en alt tabakayı da kurtarmış oluyoruz.
- İç harcımız bitinceye kadar sarma işlemini devam ettirelim.
- Sarmaların üzerine minik minik doğradığımız limonları dizip üzerine su ekleyelim. (kabuklarını soyup öyle koyun yoksa acımsı bir tat olabilir)
- Sarmaların üzerine sarma taşı yada tabak kapatıyorum su üzerini geçecek, kontrollü pişirmekte fayda var baktınız pişmedi fakat suyu azaldı üzerine sıcak su ilave ederek, pişirmeye devam edebilirsiniz.
- Tencereyi ocağa koyup kısık ateşte yapraklar ve iç harç pişinceye kadar pişirelim.
Sarmalar piştikten sonra en az yarım saat sofra bezine sarıp dinlenmesini bekleyelim. Ilık yada soğuk servis edebilirsiniz. Bu sarmayı bir yiyen pişman bir de yemeyen... Zaten bu içle yaptığınız sarmayı yedikten sonra hep bu tarifi uygulayacağınıza eminim...
Beni FACEBOOK, TWİTTER, ve İNSTAGRAM'dan takip edebilirsiniz... Veeee artık youtube kanalında sizlerleyim... YOUTUBE adresim...